Yatim piatu, tggl di rumah anak yatim, dulu dipanggil gila, kini dia seorang graduan

Assalamualaikum

Walaupun kisah yang dikongsikan oleh saudari ini sekitar tahun 2017, namun pengajarannya sangat besar. Ikuti kisah yang dilalui oleh gadis ini untuk kelangsungan hidup seharusnya dan semoga dapat dijadikan pengajaran buat semua orang.

Jika saat ini anda adalah orang yang mudah menyerah menerima kenyataan tanpa mahu berusaha untuk mengubah kenyataan itu, maka itu adalah kesalahan besar dalam hidup anda. Kejayaan adalah sebuah pilihan yang boleh annda dapatkan jika memang anda mahu mengubahnya menjadi kenyataan.

Apapun latar belakang Anda, keluarga dan pendidikan Anda, sebuah tekat yang kuat dan keyakinan yang tinggi pasti bisa mengantarkan Anda dalam kesuksesan. Kisah sedih perkongsian gadis bernama El ini pantas mendapat perhatian daripada netizen walau pernah dianggap gila selepas bergelar yatim piatu.

Kisahku di Rumah Anak Yatim

Hello everyone. Assalamualaikum.

Alright, itu memang kedua ibu bapa kandung saya. Mama dan Ayah saya. They passed away few years ago. Saya anak tunggal. Cuma ada seorang kakak tiri (anak mama dengan suami pertama, manakala saya anak mama dengan suami kedua) lepas 4 bulan.

Pakcik saya hantar saya ke rumah anak yatim di Ampangan, Seremban. Pertubuhan Anak Yatim Darul Aminan menjadi rumah baru untuk saya tinggal. Pakcik saya janji untuk ambil saya balik bila saya cecah umur 12 tahun. Saya tunggu. Tapi, saya jadi penunggu. Tahun pertama, kedua dan akhirnya saya mula biasa tak pulang ke kampung. Saya tinggal je dekat orphanage tu even kawan kawan lain balik bercuti. Alhamdulillah Allah.

Owner orphanage tu pun kami panggil Mama Ayah. Mula-mula saya tak biasa. Hampir toreh tangan saya sendiri sebab tertekan. Saya rindu mereka. Saya tiada sesiapa di Seremban. Keluarga kakak tiri pun dah mula jarang lawat saya. Bila saya call, baru diorang datang dan ambik saya.

Saya ada parut di dagu. Waktu saya sekolah rendah, kawan kawan ejek saya, kata saya miskin, busuk. waktu tu, ayah pun dah tak ada. Ada masa saya tertidur dekat luar rumah sebab kakak tiri saya keluar dengan suami and anak dia. tapi lepas saya masuk orphanage, tak lagi.

Sebab Saya Dipanggil Gila

Lepas seminggu Ayah mening gal, saya terlupa tu. Saya tunggu ayah hari-hari jemput saya balik dari sekolah. Setiap kali saya nak main dengan kawan kawan, saya akan kerumah diorang berjalan kaki seorang diri, lintas jalan, dan hampir dilanggar. Disebabkan takut dengan budak kampung yang nakal, saya akan bagi diorang guna basikal saya, pukul saya. Sebab ayah takda nak backup.

Saya dipanggil gila, depan muka sebab waktu ambik result UPSR, saya terus ke public phone. Nak dial number penjaga, terdial number Ayah. Kena gelak dengan kawan kawan masa tu. Apa boleh buat daaa. Saya excited dapat 2A masa tu. Ada doktor kata saya berhalusinasi tentang kemalangan keluarga saya. Iya. Waktu kemalangan, saya hanya berumur 4 tahun. Memang kecil.

Kami Dilanggar, Dan Mama Digilis tapi Mereka Tidak Percaya

Kami kemalangan waktu malam. Saya saja saksi yang dapat menyaksikan macam mana keadaan masa tu. KAMI DILANGGAR, MAMA DIGILIS.

Mama dilanggar 2 kali, yang pertama, kereta. Yang kedua, lori. Hanya Allah tahu apa yang telah Dia rancangkan untuk saya. Saya terdiam. Mungkin kanak kanak sebaya saya juga takkan mampu menipu kan? Tapi sayang polis tak terima keterangan saya, mereka kata saya berhalusinasi.

Saya dengan Mama sebelum kemalangan and saya selepas kemalangan. Dagu dan mulut saya terkoyak, dapat 20 jahitan. Itulah gambar last kami. Setakat tu je saya dapat kongsi soal kemalangan kami. Ayah pula mening gal masa saya darjah 4. Dia sakit. Dia jatuh dlm bilik air.

Sejak Mama Ayah mening gal, setiap tarikh istimewa, saya akan sambut dengan mereka. Hari Ibu/Bapa dan hari lahir saya sendiri. And yes, mereka masih kata saya gila sebab saya akan bergambar di pusara bersama Mama Ayah. Maaf tapi itu saja yang saya ada.

Macam mana sambung belajar

My studies. How can I study for diploma after Mama Ayah mening gal?

  1. My savings
    Simpanan saya di orphanage selama 7 tahun, jadi bekal. Tapi, simpanan saya pun tak cukup. hanya bertahan sampai saya semester 3. Sebab barang art bukan murah. Serba serbi saya beli sendiri. Termasuk barangan mandian, belanja harian. Ada masa saya akan keluar dengan kawan, beli barang dekat luar, juga duit simpanan saya.
  2. PTPTN
    Pinjaman PTPTN saya hanya dapat RM1k untuk satu semester. Saya akan beli barang2 art dulu, dan selebihnya belanja saya. Start semester 4, 5 duit belanja saya hanya dari baki duit PT. Bulan pertama dan kedua saya okay. Masuk bulan ketiga, saya ‘puasa’.Adakala, saya tak makan nasi hampir seminggu. Kadang-kada lupa bila last makan nasi. Tapi kawan2 saya ada, diorang belanja. Alhamdulillah.Pakcik saya, sepupu saya, kawan-kawan termasuk pensyarah sendiri bagi saya belanja untuk makan setiap kali diorang perasan saya tak bermaya. Tapi tak selalu. Sebab start semester 5, saya dapat bilik and tinggal sorang. Jadi, saya akan makan maggie dan biskut saja dlm bilik.

Kamar 2414, tertulis perjalanan pengajian saya sepanjang Semester 5 (Final Year) di UiTM Lendu. Terima kasih.

Pesan saya, apa saja yang terjadi, sekalipun nyawa awak jadi ganti, kemana saja awak pergi, awak akan bawa nama ibu ayah sehingga mat i.

Ya Allah, sedihnya kan baca … beruntunglah kita yang masih ada keluarga. Hargailah mereka selagi mana mereka masih mampu kita jumpa / hubungi setiap hari …

Wallahualam

Sumber : dailyrakyat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *