Sosej Boleh Meningkatkan Risiko Kanser Perut

Walaupun pakar kesihatan sudah berkali-kali mengingatkan kita tentang bahaya kerap mengambil daging yang sudah diproses seperti sosej atau naget. Malangnya, kerana rasa dari daging olahan ini sangat enak dan sangat mudah untuk diolah dengan cepat, kita pun tak ragu untuk kerap mengambilnya.

Sebenarnya, jika kita terlalu kerap memakannya, risiko penyakit maut mendatang seperti kanser perut juga meningkat.

Sebenarnya, selain daging yang diproses, minuman beralkohol seperti bir juga boleh mempunyai kesan yang sama. Walaupun telah ada beberapa kajian yang menghasilkan fakta bahawa pengambilan alkohol dengan hidangan yang sederhana boleh memberi manfaat, kita tetap mengambilnya dengan jumlah atau frekuensi yang berlebihan.

Selain itu, apabila ketika mabuk, kita juga tidak sedar dan terus meminumnya sehingga kandungan berbahaya daripada alkohol semakin banyak masuk ke dalam tubuh.

Berdasarkan sebuah kajian yang dilakukan oleh para ahli dari World Cancer Research Fund (WCRF), dihasilkan fakta bahawa mereka yang minum bir atau minuman beralkohol lain hingga tiga gelas atau lebih dalam sehari akan mengalami peningkatan risiko terkena kanser perut dengan ketara.

Para penyelidik juga mendedahkan fakta tentang tabiat makan daging diproses seperti bacon, sosej, dan naget. Disebalik rasanya yang nikmat, daging-daging olahan ini jika dimakan dengan berlebihan juga akan menyebabkan datangnya kanser perut, obesiti, dan peningkatan risiko kardiovaskular akibat tingginya kadar lemak jahat di dalamnya.

Kajian terdahulu juga mendedahkan fakta mengenai penggunaan minuman beralkohol sehingga tiga hidangan setiap hari yang dapat meningkatkan risiko kanser. Selain itu, terdapat kaitan kuat antara tingginya risiko kanser pada masyarakat Asia dengan kebiasaan mengambil makanan olahan seperti ikan kering atau jeruk, makanan yang disukai sebahagian masyarakat di Asia.

Para penyelidik juga mendedahkan bahawa kebiasaan mengambil daging olahan layaknya sosej, daging ham, bacon, daging asap, naget, dan pastrami mampu meningkatkan risiko terkena sepuluh jenis kanser. Semua jenis kanser diketahui sangat berbahaya.

Melihat fakta di atas ini, sangat baik bahawa jika kita tidak lagi kerap makan daging yang diproses walaupun rasanya enak.

SUMBER

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *