SATU KAMPUNG DI FILIPINA, 215 KRISTIAN PELUK ISLAM, INI PUNCANYA..

Pasukan dakwah muslim yang bekerjasama dengan Akademi Pendidikan & Penyelidikan Islam yang berpusat di UK (IERA) telah menyaksikan keajaiban berlaku pada hari Ahad, 11 November 2018, apabila seluruh penduduk kampung di Filipina kembali kepaga agama fitrah, iaitu agama Islam.

Sebagai sebahagian daripada kerja-kerja dakwah mereka, pasukan IERA telah dijemput oleh seorang Muslim muallaf, Abu Bakr, ke masjid tempatan di Pulau Bantayan, di wilayah Filipina tengah Cebu.

“Dengan bantuan Abu Bakr, pasukan IERA menyediakan pek makanan kering di Masjid Medina yang akan digunakan kemudian hari untuk diedarkan kepada golongan miskin,” menurut halaman Facebook The Prophetic Mission.

Tiba di kampung, pasukan itu mengadakan simposium bagi menyampaikan mesej Islam kepada penduduk setempat.

“Pendengar yang terdiri daripada kira-kira 250 orang hadirin yang sebahagian besar dari latar belakang Kristian tertarik dengan ucapan oleh Abu Bakr dan Esa Khan,” tambah laman tersebut.

“Mereka bercakap mengenai persamaan antara Islam dan Kristian dan mesej sebenar Nabi Isa as (as) yang menyembah Tuhan Yang Maha Esa.”

Mengejutkan pasukan IERA, seluruh kampung menerima Islam, dengan 215 orang mengisytiharkan shahadah atau kesaksian iman mereka.

“Ia adalah saat mengharukan apabila seluruh kampung menerima Islam bersama sebagai satu komuniti bersatu.”

Umat Islam terdiri daripada hampir 8 peratus daripada jumlah penduduk di Filipina yang sebahagian besarnya beragama Katolik.

Kawasan selatan Mindanao yang kaya mineral, tempat kelahiran Islam di Filipina, adalah rumah kepada 5 juta umat Islam.

Islam sampai di Filipina pada abad ke-13, kira-kira 200 tahun sebelum Kristian.

IERA adalah badan amal berdaftar di UK yang objektifnya adalah memperkembangkan ajaran Islam dan ditubuhkan untuk memberi sokongan kepada umat Islam baru dalam beberapa tahun perjalanan mereka sebagai muallaf.

Dalam siaran Facebook IERA, mereka menulis:\

“Pada awal pagi hari Ahad, pasukan IERA meninggalkan Bandar Bogo dan perjalanan menaiki feri ke Pulau Bantayan dalam rangka untuk menyampaikan panggilan dan menyambung kembali manusia kepada Allah. Dalam perjalanan ke pelabuhan dan sebelum menaiki feri, rombolan perjalanan itu dijemput ke Masjid Medina, masjid tempatan yang diuruskan oleh seorang Muallaf, Abu Bakr.

Abu Bakr adalah seorang wira tempatan yang sejak beliau kembali kepada Islam, beliau telah membina sebuah masjid dan menubuhkan komuniti saudara baru.

Abu Bakr juga menjalankan stesen radio Islam tempatan yang digunakannya untuk memberitahu orang ramai mengenai mesej Islam dan sebagai hasilnya, ratusan orang telah memeluk agama Islam.

Dengan bantuan Abu Bakr, pasukan IERA menyediakan pek makanan kering di Masjid Medina yang akan digunakan untuk kemudian pada hari itu untuk diedarkan kepada golongan miskin.

Pasukan IERA kemudian menaiki feri ke Pulau Bantayan dan kemudian menyewa motosikal dengan pasukan penjelajahan dan bergerak sebagai konvoi ke bahagian terpencil pulau itu untuk melawat penduduk setempat.

Apabila tiba di kampung, satu simposium tempatan dianjurkan untuk menyampaikan mesej Islam. Penonton dengan sekitar 250 peserta dari latar belakang Kristian telah tertarik dengan ucapan bersemangat oleh Abu Bakr dan Esa Khan. Mereka bercakap tentang persamaan antara Islam dan Kristian dan mesej sebenar Nabi Isa AS yang menyembah Tuhan Yang Maha Esa.

Hasilnya dan dengan izin Allah Yang Maha Kuasa, seluruh kampung menerima Islam dengan 215 orang mengisytiharkan Kesaksian mereka kepada Allah bersama Esa Khan dan Abu Bakr.

Ia adalah saat mengharukan apabila seluruh kampung menerima Islam bersama sebagai satu komuniti bersatu. Selepas itu, pek makanan yang telah disediakan telah diedarkan kepada golongan miskin yang gembira menerima makanan yang sangat diperlukan termasuk 5kg beras dan makanan kering.

Ketika matahari terbenam pada waktu petang, pasukan itu kembali ke Bandar Cebu, terlebih dahulu dengan kembali ke pelabuhan menaiki feri dan kemudian meneruskan perjalan menaiki bas dalam perjalanan selama 3 jam. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *